ALPINE SKUTA

Designed for an alpine site on Skuta Mountain in Slovenia, this cabin offers an intimate refuge for eight visitors nestled in the scenic Alps. The building shifts its roof line like a series of mountain peaks, shedding snow and framing distant scenes.

The design minimizes environmental impacts: visually, gray, glass reinforced concrete cladding blends into the mountain’s stone, and performatively, natural ventilation, robust insulation for cold nights, and a lack of electricity preserve the shelter’s natural setting.

With a desire for a minimal footprint, the design consists of three modules, in part to allow for transport and also to programmatically divide the space. Deployed by helicopter as three modules, the building was joined onsite into one mass. The first module is designated for entry, storage and preparation of a modest dinner. The second module allows for both sleeping and socializing, with beds that face each other for communal eating and gathering. The last module is mainly for sleeping, offering two levels of bunks. From both sides of the shelter, one can experience the panoramic views of both Skuta, the valley, and the city of Ljubljana. In contrast to the thick gray cladding of the exterior, the interior is a warm wood.

Sited in the Slovenian Alps, the bivouac is a shifting series of peaks, blending seamlessly with the surrounding environment and providing scenic views for mountaineers who venture inside.

Collaboration with OFIS Arhitekti, Frederick Kim, Katie MacDonald, AKT II, Rieder Smart Elements, and the Harvard Graduate School of Design.

SKUTA MOUNTAIN, SLOVENIA

46°21'32.5N 14°34'04.4

ALPINE SKUTA

TYPOLOGY:
Status
Collaborators:
Press:
PRIVATE SKI LODGE
Completed 2016
OFIS Arhitekti, Frederick Kim, Katie MacDonald, AKT II, Rieder Smart Elements, and the Harvard Graduate School of Design
Dwell, 30
TYPOLOGY:
PRIVATE RESIDENCE
COLLABORATORS:
STATUS:
COMPLETED 2019
Joe Grillo, Wally Gold, Ken Lobdell, Rob Gilbert,
Dave Willis, Kent Healy, Youngjin Yi, Mary Wirtz
We worked to ensure that restoring and re-engineering the enclosure would still capture the essence and magic of the natural lighting conditions that exist on the site.
Throughout the project, custom cabinetry embraces the art of cabinetmaking and custom millwork. This language is carried through from the kitchen, into the bathrooms as well.
With every space, surface and detail, the materials were chosen to evoke the library of materials typically found in the former wood-shop. Their origins highlight the ways in which they worked, were tooled, and transformed.

MODEL INFLUENCE

IN THE CLOUDS

SITE SPECIFICITY

DINING TABLE
HIVE