BARN DOORS

While transforming The Shop into a residence, we wanted to maintain the character of the wooden slabs that used to inhabit the space and turn them into moments within the new program as a nod to the building's former use.

To celebrate the joinery and natural form of wood, we created two large ceremonial barn doors for our Shop project, to access key elements of the program.  These oversize doors were constructed onsite, and given ample time to adjust to the climate and settle before being wrangled into their final form.

Photos Courtesy of Nikole Bouchard, 2020.

Chilmark, Massachusetts

41°20'52.512''N70°45'14.94''W

BARN DOORS

TYPOLOGY
Status
Collaborators:
Press:
CUSTOM DOOR
Completed 2019
DANBY HARDWOODS & JIN YI
WOOD & STEEL
TYPOLOGY:
PRIVATE RESIDENCE
COLLABORATORS:
STATUS:
COMPLETED 2019
Joe Grillo, Wally Gold, Ken Lobdell, Rob Gilbert,
Dave Willis, Kent Healy, Youngjin Yi, Mary Wirtz
We sourced black walnut locally, which allowed us to chose sequential slabs that could be book matched.
We merged modern methods of joinery with analog doweling techniques to stabilize the large doors.
We worked to source hardware that complemented the look and feel of the wood, but also allow for an ergonomic experience.

LOCAL MATERIALS

HARDWARE

JOINERY

SHOWER
DINING TABLE