DINING TABLE

While transforming The Shop into a residence, we wanted to maintain the character of the wooden slabs that used to inhabit the space and turn them into moments within the new program as a nod to the building's former use.

This oversized piece was crafted in-situ, to accommodate its size and precarious nature of transporting such a piece.  This also allowed us to play with the finish of the piece in its final resting place, taking full advantage of the light qualities and how they transform the environment throughout the day.

Photos Courtesy of Nikole Bouchard, 2020.

Chilmark, Massachusetts

41°20'52.512''N70°45'14.94''W

DINING TABLE

TYPOLOGY:
Status
Collaborators:
Press:
CUSTOM TABLE
Completed 2019
DANBY HARDWOODS & JIN YI
WALNUT & BLACK RESIN
TYPOLOGY:
PRIVATE RESIDENCE
COLLABORATORS:
STATUS:
COMPLETED 2019
Joe Grillo, Wally Gold, Ken Lobdell, Rob Gilbert,
Dave Willis, Kent Healy, Youngjin Yi, Mary Wirtz
The piece was made on-site: from processing the wood, to casting the resin and polishing the surfaces. Fabrication was phased to accommodate the construction schedule of the space.
In order to withstand the use over time as well as match the ethos of the space, we hand polished the resin and wood for a matte effect to show off the grain character as well as maintain use.
We worked to source hardware that complemented the look and feel of the wood, but also allow for an ergonomic experience.

IN-SITU

STEEL FINISHING

HAND FINISHING

BARN DOOR
ALPINE SKUTA