THE HIVE

This table was conceived after stumbling upon wood that had been taken over by carpenter bees. Enthralled by the pathways crafted by the crafty insects, as well as the smell of honey, we were inspired to capture the essence of the wood in its afterlife and preserve the unique moment in time.

NEW YORK CITY, NEW YORK

40°43'50.1960''N73°56'6.8712''W

THE HIVE

Project Type:
Status
Collaborators:
Press:
CUSTOM TABLE
COMPLETED 2018
WEITSMAN STEEL
WOOD AND GREEN RESIN
TYPOLOGY:
PRIVATE RESIDENCE
COLLABORATORS:
STATUS:
COMPLETED 2019
Joe Grillo, Wally Gold, Ken Lobdell, Rob Gilbert,
Dave Willis, Kent Healy, Youngjin Yi, Mary Wirtz
Enthralled by the tunnels created by the carpenter bees, we sought to capture the beautiful nature of the wood that was further highlighted in this decayed form.
In order to structurally marry the pieces together, we took advantage of the intricate networks of tunnels and used our method of resin casting to join the slabs back together.
To complement the growth rings of the tree but also allow for light to pass through the table, we constructed a steel base that would support the table but also not take away from the details at the center of the piece.

CARPENTER BEES

SUPPORT

DIGITAL + ANALOG

ALPINE SKUTA
GLASSHOUSE