SCHOOLHOUSE

The schoolhouse, now known as 'Thingo Kids Preschool' serves a mixed-income neighborhood in Cosmo City, Johannesburg. It is the first early childhood education center in the community where most children are sent to crèches (daycares) that lack in resources and academic curriculum.

Awards & Press:

- Winner, 2013 Engineering News Record (ENR) Global Best Projects Award

- Finalist / Popular Choice Winner, 2013 Architizer A+ Award

- Winner, 2011 Oikos Sustainable Campus Leader Award

- Winner, 2011 Cornell Leadership in Sustainability Award

Featured on CNBC Africa: Business Spotlight, ArchDaily, Housing in Southern Africa, Cornell media, and media in South Africa, United States, and Spain.
The school is an early childhood development (ECD) center in Johannesburg, South Africa. It accommodates 80 children and houses a teacher-training center. The school is a product of a two year process orchestrated by Cornell University Sustainable Design, an interdisciplinary student-led organization at Cornell University. Students, with the help of academic advisors and industry professionals, executed the project through a semester of research, a semester of design development integrated into the Bachelor of Architecture comprehensive design studio curriculum, and three months of construction.

Johannesburg, South Africa

26°01'35.0"S 27°55'12.5"E

SCHOOLHOUSE

TYPOLOGY:
Status
AWARDS:
SIZE:
SCHOOLHOUSE
Completed 2012
ARCHITIZER A+ AWARDS & POPULAR CHOICE 2013
6,000 SF / 560 M2
TYPOLOGY:
PRIVATE RESIDENCE
COLLABORATORS:
STATUS:
COMPLETED 2019
Joe Grillo, Wally Gold, Ken Lobdell, Rob Gilbert,
Dave Willis, Kent Healy, Youngjin Yi, Mary Wirtz
In order to explore the variety of scale within the classroom, as well as details to enhance the learning experience, we took to operable model-making to play with various details.
We worked closely on the branding and marketing side of the project as well, in order to engage the community, keep informed, and get the word out about the project.
To further highlight the playful nature of the program and capture the unique qualities of the environment, we incorporated a dynamic use of bright colors and window forms.

MODEL METHODS

COLOR AND LIGHT

COMMUNITY ENGAGEMENT

EAMES
THE SHOP