THE SHOWER

Earth, fire, wind and water are elemental to our existence. When asked to create an outdoor shower for a former woodshop-turned-residence, we looked to the elements of nature to construct a bathing space that respects its environment and crafts an experience. We turned to the forest, the boundary upon which the shower is placed, and allowed nature to dictate our material palette. Using wood in many forms, we created a cedar wind and privacy screen, a board formed concrete wall, and tied it all together with a custom-steel framed cordwood. The result is an immersive, sensorial bathing experience within nature.

Chilmark, Massachusetts

41°20'52.512''N70°45'14.94''W

THE SHOWER

TYPOLOGY:
Status
Collaborators:
Press:
Architecture, Furniture
Completed 2020
JIN YI & BLAST-MASTER
WOOD, STEEL (LOCAL MATERIALS)
TYPOLOGY:
PRIVATE RESIDENCE
COLLABORATORS:
STATUS:
COMPLETED 2019
Joe Grillo, Wally Gold, Ken Lobdell, Rob Gilbert,
Dave Willis, Kent Healy, Youngjin Yi, Mary Wirtz
We relocated to the site to experiment with the construction of the outdoor shower, completing the entire project in-house. This allowed us to hyper-curate details, experiment with moments and material, and oversee quality.
As we sought to use wood in various forms, we constructed a board formed concrete wall, using Douglas fir for its grain pattern and structural stability.
The project was built during the 2020 COVID health crisis, and we quarantined on-site to realize the work. Due to the unique circumstances, all material was sourced locally within a 50 mile radius.

SELF BUILT

LOCAL MATERIAL

CABINETRY

THE BAR
BARN DOOR