THE SHOP

The Shop on Martha's Vineyard was originally designed by Chester Wisniewski, an apprentice to Frank Lloyd Wright, professor at Cooper Union for over two decades, and founder of Davis, Brody and Wisniewski (now Davis, Brody, and Bond) to be used as an active workshop to repair wooden sailboats. In its newest iteration, The Shop has been transformed into a residential space. The spirit of the original concept of a workshop remains alive in The Shop.

The main space is divided into two zones: the public zone which mimics the flow of a workshop while the private zone is separated into rooms, built into the space in the language of cabinetry. Adapting to the unique layout and rationale of the space, we designed and fabricated many custom furniture elements, as well as threshold moments to fit within the character and use.

The public zone is designed around the concept that every tool or action in a workshop has its own space. What was once an area for cutting and sanding has transformed to a space for cooking or dinning. The private zone, consisting of bedrooms and bathrooms have pocket doors made out of birch plywood with metal handles that give the feeling as though one is walking into a tool cabinet.

The private zone features wood through different elements and uses, such as expressive grain on the individual ceilings of each room, large slab black walnut barn doors with a natural edge to highlight their natural character, and patterning in the bathrooms and ceilings throughout that express means and methods within construction.

All Photos Courtesy of Nikole Bouchard, 2020.

Chilmark, Massachusetts

41°20'52.512''N70°45'14.94''W

THE SHOP

Project Type
Status
Collaborators
Awards
Architecture, Furniture
Completed 2020
Blast-Master, Integrity Steel, Hearne Hardwoods
First Prize - Residential
Rethinking the Future Design Awards
TYPOLOGY:
PRIVATE RESIDENCE
COLLABORATORS:
STATUS:
COMPLETED 2019
Joe Grillo, Wally Gold, Ken Lobdell, Rob Gilbert,
Dave Willis, Kent Healy, Youngjin Yi, Mary Wirtz
We worked to ensure that restoring and re-engineering the enclosure would still capture the essence and magic of the natural lighting conditions that exist on the site.
Throughout the project, custom cabinetry embraces the art of cabinetmaking and custom millwork. This language is carried through from the kitchen, into the bathrooms as well.
With every space, surface and detail, the materials were chosen to evoke the library of materials typically found in the former wood-shop. Their origins highlight the ways in which they worked, were tooled, and transformed.

NATURAL LIGHT

CABINETRY

MATERIALS

Featured Press
THE SHOP IN DWELL MAGAZINE
Before & After: A Trio of Brothers Turn Their Father's
Boatbuilding Workshop Into a Family Retreat
SCHOOL HOUSE
PARLOR TABLE